Gifta sig
En borgerlig vigsel är rättsligt bindande, men utan religiösa inslag. Den utförs av en person som Länsstyrelsen har utsett som vigselförrättare.
Kontakta oss
Ställ din fråga via webben
Ni behöver inte vara skrivna i Täby för att få vigas av kommunens vigselförrättare. Vigselceremonin sker vanligtvis i vigselrummet i Täby kommunhus. I överenskommelse med er vigselförrättare kan det ske på annan plats men det kan medföra en extra kostnad. Kom ihåg att ni behöver vara ute i god tid. Handläggningstiden för vigslar är fyra veckor.
Vigselförrättare och bokning
Den som förrättar en vigsel är förtroendevald i kommunen. När ni vill boka tid kontaktar ni en vigselförrättare från listan nedan för att komma överens om tid. Ange dag, tid och plats samt samt eventuellt övriga önskemål eller information till vigselförrättaren.
När ni kommit överens om tid anmäler ni det via e-tjänsten högst upp på sidan.
En lista över kommunens vigselförrättare finns även hos Länsstyrelsen.
Mer på Länsstyrelsens webbplats
Kommunens vigselförrättare
Rolf E Ericsson (M)
Birgitta Kaasik (M)
Peter Carlström (M)
Mikael Hollmark (KD)
Benita Funke (C)
Michael Lundahl (S)
Amanda Pethrus (MP)
Göran Reitberger (L)
Thomas Helleday (L)
Alla vigslar sker på svenska eller engelska. När ni bokar er vigsel ska ni tala om ifall ni önskar att det ska vara på engelska.
Till själva vigseln måste brudparet och vittnen kunna legitimera sig.
Hindersprövning
Innan ni får gifta er ska det prövas om det finns något hinder mot äktenskapet. Det görs genom hindersprövning hos Skatteverket.
När hindersprövningen är godkänt av Skatteverket får ni ett hindersprövningsintyg och ett vigselintyg. Tänk på att handlingarna endast är giltiga i fyra månader.
Dessa två intyg i original ska lämnas in under kontorstid till receptionen i entréplanet i kommunhuset minst tre veckor innan bokat vigseldatum.
Vittnen
När ni gifter er måste ni ha med er två vittnen, som har fyllt 18 år. Till vigseln ska de ha med sig giltig legitimation.
Avgift för borgerlig vigsel
Innan vigseldagen behöver ni betala en administrativ avgift på 200 kronor (ej återbetalningsbar). Vi accepterar betalning med kort eller Swish i receptionen i kommunhuset.
Efter ceremonin
Efter vigseln skickar vi era handlingar omgående till Skatteverket, där de registreras. Det är också Skatteverket som kan svara på eventuella frågor gällande handlingarna.
Vigselrummet i Täby kommunhus
Den 18 juni 1970 ägde Täby kommuns första borgerliga bröllop rum. Idag förrättas årligen mellan 100-150 vigslar av kommunens vigselförrättare, vår och sommar är de populäraste årstiderna. Vigselrummet finns på entréplanet i kommunhuset med vävnader i grönt och blått som utsmyckningar på väggarna. Under en vigsel får det plats max åtta personer i vigselrummet.