Täby stadsbyggnadspris
Priset är till för att sätta god stadsbyggnad i fokus och delas ut årligen.
Täby stadsbyggnadspris 2024
Täby stadsbyggnadspris 2024 gick till kvarteret Topasen 3 i Täby park. Byggherre är Titania och för den arkitektoniska utformningen står Wingårdh Arkitektkontor AB tillsammans med landskapsarkitekt Novaterra.
Kvarteret bildar en skulpturalt gestaltad fond mot Robert Killicks torg och boulevarden. Ett rationellt modulbygge som lever upp till högt ställda ambitioner när det gäller arkitektur och detaljutformning. Kvarterets fyra fasader samspelar med de mötande gaturummens olika karaktär och skala. Gedigna material som skiffer, varmt trä, smidesräcken och skärmtegel ger färgskalan och materialkänslan. En samlande grön gård blir till en tyst oas i Täby parks mest centrala delar. Kvarteret förenar också flera olika bostadstypologier och bostadskvaliteter med uteserveringar och livet på torget. Helheten bidrar till en levande stadsmiljö.
Om Täby stadsbyggnadspris
Sedan 2011 delar Täby kommun ut ett stadsbyggnadspris till en plats eller objekt som utmärkt sig och som färdigställts under de senaste tre åren. Invånare i kommunen får nominera en plats eller objekt som de tycker ska tilldelas utmärkelsen. Nomineringarna presenteras för en jury som väljer vilka objekt som går vidare till en röstningsomgång. Täbyborna kan sedan rösta på sin favorit på kommunens webbplats.
Tidigare pristagare
2023 - Stadsvillorna i Roslags-Näsby
Utmärkelsen Täby stadsbyggnadspris går i år till stadsvillorna i Roslags-Näsby. Byggentreprenör är Brickhouse Bostadsutveckling, arkitekt är Sandell-Sandberg, med ansvarig arkitekt Anders Rotstein, och landskapsarkitekt är Paju arkitektur.
2022 - Dagvattendammarna i Ängsholmsparken
Utmärkelsen Täby stadsbyggnadspris gick 2022 till dagvattendammarna i Ängsholmsparken. En teknisk anläggning som är estetiskt tilltalande i en vacker omgivning.
Motivering
Dagvattendammarna är en teknisk anläggning som är genomtänkt och konstnärligt utformad och bildar ett vackert inslag i den uppskattade Ängsholmsparken. Ett vackert och bitvis innovativt sätt att fördröja och rena dagvatten från Gribbylund. Den cirka 200 meter långa bäcken slingrar sig mellan träd och växter och fördröjer dagvattnet. Med sin utformning uppmuntrar den upptäckarlusten och leken. Bäcken som kantas av sittplatser är en ny fin del av parken. Anläggningen avslutas med den innovativa uppsamlingsdammen med tre olika typer av sandbäddar som ytterligare renar vattnet innan det rinner ut i Rönningesjön
2021 - Norra Parken 1
Utmärkelsen Täby stadsbyggnadspris går i år till flerbostadshusen Norra Parken 1 vid Näsby slott. Byggaktören är NIAM AB, ansvarig arkitekt är Brunnberg & Forshed Arkitektkontor AB och landskapsarkitekt är SWMS Arkitektur.
Motivering
Juryns motivering lyder: ”Med inspiration från barockparkens strikta geometri och från traditionella bruksmiljöer ramar byggnaderna in den gröna gemensamma gården. Skalan är måttfull och byggnaderna visar upp omsorgsfulla detaljer. De milda putsfärgerna harmonierar med slottsbyggnaden. Gårdsmiljön med gångstråk, gemensamma ytor och uteplatser bildar en trivsam trädgårdsstad i samspel med slottsparken. Ett fint exempel på en tidlös attraktiv boendemiljö i ett kulturhistoriskt värdefullt område.”
2020 - Nycander
Utmärkelsen Täby stadsbyggnadspris 2020 gick till kontorshuset Nycander som ligger i Lahäll. Kontorshuset färdigställdes 2017 och ansvarig arkitekt är David Aschenbacher, DFA arkitekter AB.
Motiveringen:
"Efter att länge sökt lokaler som passade det familjeägda företaget föddes en dröm om ett eget skräddarsytt hus. På en tidigare villatomt med utsatt läge mot E18 står nu en kontorsbyggnad som är byggd för att hålla länge och ge utrymme att växa i.
Lager och verkstad ligger i suterrängvåningen, väl tilltagna kontorsrum i de två mellersta planen och utbildningslokaler och sammanträdesrum högst upp. Byggnaden bildar med sin placering bullerskärm för de bakomliggande villorna. Mötet med gatan har varit viktigt och en tydligt utformad huvudentré bjuder in besökarna. Medvetna val av fönster och byggteknik stänger vägbullret ute och man slås av tystnaden när man kliver över tröskeln. Trapphall och lobby flödar av ljus och bjuder in till möten och samvaro.
Det danska, och av säljaren handplockade fasadteglet vittnar om en hög ambitionsnivå och en omsorg om detaljer som man sällan ser i kontorslokaler av denna sort. Regnvattnet från taket återvinns till kylning. En medveten och engagerad beställare som här har tagit stor stolthet i att skapa en byggnad som inte bara möter deras behov av verksamhetslokaler, utan också bidrar till sin omgivning."
2019 - Njords gränds gruppbostad
Njords gränds gruppbostad tilldelades utmärkelsen Täby stadsbyggnadspris 2019 med motiveringen:
Vid vägs ände, längst in i området Byle i Täby kyrkby ligger en till första anblicken ganska anonym och sluten byggnadsvolym. En mörk fasad som påminner om fjäll omsluter hela byggnaden som ett tunt skinn. När man kliver över tröskeln flödar ljuset från den atriumgård som lägenheterna ligger omsorgsfullt placerade runt. Genomtänkta materialval och bearbetade detaljer, både interiört och exteriört. Omsorgsfullt placerade fönster/dörrar skapar siktlinjer genom hela byggnaden. Naturen, med gröna mossbevuxna hällar och gängliga tallar kryper tätt inpå. Spänning och harmoni på samma gång.
2018 - Mötesplatsen Esplanad
Mötesplatsen Esplanad tilldelades utmärkelsen Täby stadsbyggnadspris 2018 med motiveringen:
"Esplanad har inretts för att bli ett öppet vardagsrum för ungdomar. Ombyggnaden har gett ljusa tillgängliga lokaler som inretts med en avspänd elegans. Här kan du som ung träffa dina vänner och delta i ett brett utbud av aktiviteter från dans, teater, och musik- och filmproduktion till workshops och föreläsningar. En mötesplats som skapar gemenskap och glädje oavsett intresse, kön och etnicitet."
2017 - Townhouse Ullna allé
Townhouse Ullna allé tilldelades utmärkelsen Täby stadsbyggnadspris 2017 med motiveringen:
”Townhouse Ullna allé är moderna radhus där likformighet och variation kan samsas. Den särskiljande typen av arkitektur bidrar positivt till områdets gestaltning. Utförandet är gjort med byggnadskroppar i tre typer och volymer som kan tilltala fastighetsägare med olika behov även inom ett mindre område. Med växthus i vissa byggnaders översta plan skapas volym och variation utan stor påverkan på kringliggande friytor.”
2016 - Brinkskolan
Brinkskolan tilldelades utmärkelsen Täby stadsbyggnadspris 2016, med motiveringen:
"En skola som skiljer sig från andra, som signalerar långsiktig omsorg om dem som ska vistas där. Här tar man fasta på hållbarhet – socialt, ekologiskt och ekonomiskt. Materialval, rumsuppbyggnad och rumssamband stödjer denna grundsyn. Varje lärandesituation har sitt specifika rum. Här har man lagt grunden för framtiden genom tydlig omsorg om den kommande generationens miljö.
En byggnad för ca 500 skol- och förskolebarn och ca 60 skolpersonal , med en utformning som in i minsta detalj tar fasta på en gemensam pedagogisk idé – ett lärande av varandra. Elever och lärare har fått huvudrollerna under arbetet med att forma skolan. Därtill certifierad för miljöbyggnad guld."
2015 - Centralparken
Motivering: Stadspark med ett rikt utbud för alla åldrar och alla årstider. Centralparken ingår i ett grönt stråk som, när Täby park är utbyggt med sin stadspark, sammanbinder centrala Täby och Stolpaskogen med Värtans strandpromenad.
2014 - Parkeringsgaraget i Täby Centrum
Motivering: Väl formad trafikmiljö med rymd, ljus och orienterbarhet som ger trygghet och trivsel. Ett möte med Täbys centrala delar, som ger glädje över vad ett väl gestaltat rum kan tillföra av upplevelse, från entrén till tryggheten i fotgängarnas rörelser inom garaget. Det rymliga garaget för också undan bilarna från stadsrummet i gatuplanet - där det goda stadslivet då kan få rätt utrymme!
2013 - Byggnaden Stillheten
Motivering: Väl gestaltat möte mellan det kulturhistoriska landskapet och kyrkogårdens lugn och ro. Byggnaden "Stillhetens" enkla och strama arkitektur förstärker platsen lugn och ger trygghet. Här finns ett fint sampel mellan ute och inne. Här finns rum för avskildhet och kontemplation samtidigt som platsen ger utblickar både i rummet och tiden.
2012 - Ängsholmsparken
Motivering: En av Täbys viktigaste stadsparker med generösa gräsytor och parkrum som möjliggör många aktiviteter samtidigt. Blomsterplanteringar, träd och buskar skapar vackra omväxlande parkrum både för ögat och själen. Parken har en stor lekplats, utegym, skolidrottsplats, cykelrallybana, pulkabacke och bollytor som gör det lätt och roligt att leka och röra på sig. Belysningen i parken ger trygghet och höjer det estetiska intrycket. Besökare i alla åldrar stimuleras och parken kan användas under årets alla årstider.